Πρόγραμμα μαθημάτων
- 3 Sections
- 24 Lessons
- Χωρίς λήξη
- ΧάρτεςΠώς μπορούμε να εντοπίσουμε έναν τόπο με τη βοήθεια των παραλλήλων και των μεσημβρινών στην επιφάνεια της Γης; Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες χαρτών και τι ποικιλία πληροφοριών παρέχει η κάθε κατηγορία; ;6
- Φυσικό περιβάλλονΠόσο μεγάλη είναι η Γη; Τι κινήσεις κάνει και πώς αυτές συνδέονται με διάφορα φαινόμενα; Σε ποιά τμήματα μπορεί να διαιρεθεί το φυσικό περιβάλλον, ποια τα χαρακτηριστικά τους και οι πιθανές αλληλεξαρτήσεις τους;19
- 2.1Β1: Η Γη ένας υπέροχος πλανήτης.
- 2.2Β 1.1.1: O πλανήτης Γη / Οι διαστάσεις
- 2.3Β 1.1.2: O πλανήτης Γη / Οι κινήσεις
- 2.4Β1.2: 1. Xωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες
- 2.5Β1.2: 2. Xωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες / Παραμύθι… πάνω σε μια εικόνα
- 2.6Β2.1 H σύνθεση της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία, οι άνεμοι
- 2.7Φύλλο εργασίας: Η ατμόσφαιρα
- 2.8Επανάληψη με σταυρόλεξο
- 2.9Β2.2 Οι βροχές, το κλίμα.
- 2.10Επαναληπτικό σταυρόλεξο0 Questions
- 2.11Β 3.1.1: Tο νερό στη φύση/ Η σημασία του.
- 2.12Β 3.1.2: Tο νερό στη φύση/ Ο κύκλος του νερού.
- 2.13H περίπτωση της λίμνης Aράλης
- 2.14Β 4.1.1: Μιλώντας για την ηλικία της Γης
- 2.15Β 4.1.2: Μιλώντας για την ηλικία της Γης / Τα απολιθώματα
- 2.16Β 4.1.3: Μιλώντας για την ηλικία της Γης / Ο γεωλογικός χρόνος
- 2.17Β 4.2.1: Το εσωτερικό της Γης
- 2.18Β 4.2.2: Το εσωτερικό της Γης / Οι λιθοσφαιρικές πλάκες
- 2.19Aπό την ταινιοθήκη της Γης…
- Ανθρωπογενές περιβάλλονΠώς κατανέμεται ο πληθυσμός των ανθρώπων στην επιφάνεια της Γης και ποια η εξέλιξή του μέσα στον χρόνο; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη και πώς είναι κατανεμημένες στην επιφάνεια της Γης;0
Β2.2 Οι βροχές, το κλίμα.
Σε αυτή την υποενότητα θα μάθουμε:
- Να αναφέρουμε τις κλιματικές ζώνες και τα χαρακτηριστικά τους .
- Να συνδέουμε το κλίμα κάθε τόπου με την ευημερία των κατοίκων του.

Καιρός:Τα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια μιας μικρής χρονικής περιόδου (π.χ.μιας μέρας)
Κλίμα: Τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο όρος «κλίμα» είναι ένας τεχνητός όρος που δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες, προκειμένου να περιγράψουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, καθώς και τις αποκλίσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 30 χρόνων.
Η θερμοκρασία, οι άνεμοι και οι βροχές είναι βασικοί παράγοντες του κλίματος μιας περιοχής. Επηρεάζουν την ανάπτυξη και την κατανομή των ζώων και των φυτών, την παραγωγή τροφίμων και την κατανομή των ανθρώπων στην επιφάνεια της Γης.
Οι άνθρωποι προτιμούν να ζουν σε εύκρατες περιοχές και σε τόπους στους οποίους δεν παρουσιάζονται έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας.

- Μουσώνας ονομάζεται ο ισχυρός εποχικός άνεμος που πνέει σε ορισμένα τμήματα των ωκεανών κοντά στις μεγάλες ηπείρους. Οι Μουσώνες δημιουργούνται κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό και στη ΝΑ. Ασία καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές της Γης.
Η οροσειρά των Ιμαλαΐων εμποδίζει τους μουσώνες να φτάσουν στο εσωτερικό της Ασίας, με αποτέλεσμα η περιοχή αυτή να μη δέχεται αρκετές βροχές (π.χ. έρημος Τάκλα Μακάν. Η Τάκλα Μακάν δεν διαθέτει καθόλου νερό και για αυτό είναι δύσκολο να διασχιστεί από κάποιον. Η λέξη «Τάκλα Μακάν» σημαίνει «πήγαινε και δεν θα ξαναγυρίσεις»).
Η ΓΕΝΕΣΗ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΩΝΑ
- Οι μουσώνες της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας είναι αποτέλεσμα των εποχιακών μεταβολών της παγκόσμιας κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στο βόρειο ημισφαίριο, ενισχύεται το βαρομετρικό υψηλό της Σιβηρίας, που γίνεται το ισχυρότερο στον πλανήτη. Αυτό δημιουργεί δυνατούς βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν προς τον ισημερινό. Οι άνεμοι αυτοί παραμένουν ξηροί ωσότου απορροφήσουν υγρασία πάνω από τη Νότιο θάλασσα της Κίνας και γίνουν οι βορειοανατολικοί μουσώνες της νοτιοανατολικής Ασίας.
- Οι θερινοί νοτιοδυτικοί μουσώνες δημιουργούνται όταν καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες στην κεντρική Ασία. Τότε συγκεντρώνονται οι νοτιοανατολικοί αληγείς, οι οποίοι μόλις περάσουν τον ισημερινό γίνονται νοτιοδυτικοί.
- Οι άνεμοι αυτοί προκαλούν ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια Ασία. Οι βροχές των μουσώνων είναι απαραίτητες για την επιβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Με την άφιξή τους, γίνονται γόνιμα χωράφια που ήταν άγονα επί μήνες. Κάποιες φορές, όμως, καθυστερούν ή είναι ασθενείς. Τότε ενσκήπτουν σιτοδείες και λιμοί.
https://ecopress.gr/oi-mousones/
Δείτε τον κυκλώνα Μίλτον όπως φαίνεται από το Διάστημα.
- Κυκλώνας ονομάζεται η περιοχή με χαμηλή βαρομετρική πίεση. Η ονομασία κυκλώνας χρησιμοποιείται μόνο για τις τροπικές περιοχές, ενώ σε όλα τα άλλα μέρη λέγεται ύφεση και σημαίνει την περιοχή όπου ο αέρας είναι θερμός και αραιός.
- Οι άνεμοι στους κυκλώνες και στις υφέσεις κινούνται από την περίμετρο προς την κεντρική ζώνη, με κατεύθυνση στο βόρειο ημισφαίριο, αντίθετη με την κίνηση των δεικτών του ρολογιού. Το αντίθετο συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.


- Οι άνεμοι στις περιοχές των κυκλώνων φτάνουν την ταχύτητα των 130 μιλίων την ώρα,ενώ στις περιοχές των υφέσεων δεν ξεπερνούν την ταχύτητα των 80 μιλίων την ώρα.
- Οι κυκλώνες των περιοχών του ισημερινού λέγονται τυφώνες και ο καθένας χαρακτηρίζεται από ένα όνομα,συνήθως γυναικείο.
- Σε έναν κυκλώνα οι άνεμοι περιστρέφονται γύρω από μια στήλη κενού και μπορούν να σηκώσουν ένα ολόκληρο κτίριο ή να ξεριζώσουν πελώρια δέντρα.